Terry van Erp

Uit Stamboomboek Raamsdonk
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sinds eind 2014 ben ik betrokken bij de ‘Stichting Raamsdonks Historie’, in eerste instantie alleen voor het vernieuwen van de website. Echter mijn interesse voor oud – Raamsdonk en zijn inwoners was er altijd al, en al snel ben ik me met de digitalisering en tal van andere zaken gaan bezighouden, of moet ik hier zeggen ‘mee gaan bemoeien’?

Ondertussen draaien er al heel wat domeinen waar we op werken op de servers bij mij op zolder en zijn we goed opgeschoten voor wat betreft het catalogiseren en digitaliseren van foto’s en bidprentjes.

Als geboren Raamsdonker echter wonende in Geertruidenberg ben ik al sinds 1992 met het uitzoeken van mijn voorouders bezig, ze noemen dat ‘genealogie’ of ook wel ‘stamboomonderzoek’. Ik gebruik daarvoor de software Pro-gen van Nederlandse makelij en om een en ander op het internet te presenteren maak ik gebruik van Humo-Gen ook weer van Nederlandse bodem.

Er zitten ondertussen meer dan 60.000 personen in onze database waarvan het overgrote deel met Raamsdonkse families in verbonden, dit lijkt heel erg veel voor een klein dorp, maar we zijn pas op weg lijkt het wel. Elke week kom je weer nieuwe informatie tegen, en dat maakt ook dat het leuk blijf, het is een soort van puzzel die je nooit af krijgt!

Met deze genealogische database als basis en mijn ruime ervaring in stamboomonderzoek zijn we begonnen met een soort van huizenboek, je moet dat meer zien als een verzameling van zoveel mogelijk gegevens van elk gezin in Raamsdonk. Hiervoor hebben we gekozen om te beginnen op 1 januari 1949, de datum waarop alle straatnamen in de voormalige gemeente Raamsdonk officieel werden. Voorheen waren dat namelijk wijkletters met een huisnummer, de straatnamen bestonden vaak al wel in de volksmond, maar waren niet officieel.

Zodra we 1949 klaar hebben gaan we natuurlijk verder terug in de tijd om te achterhalen wie er voorheen in deze huizen en boerderijen woonde.

Verder proberen we zoveel mogelijk te digitaliseren in welke vorm dan ook, ik bedoel hiermee foto’s, bid en gedachteprentjes, maar ook krantenknipsels en uitgaven van verenigingen uit de gemeente worden bij ons bewaard voor het nageslacht.

 

Zo heb ik vele oude stukken digitaal gemaakt en vaak met of zonder OCR omgezet in PDF bestanden in verband met de lees en bruikbaarheid, echter altijd met dezelfde opmaak en lettertype als het origineel.

Het boekwerk wat nu voor u ligt is daar een uitzondering op, de spelling het ik niet aangepast, dus dat is nog lekker oud-Hollands, maar het lettertype heb ik voor de leesbaarheid wat moderner gelaten. Ik kwam dit oude stukje drukwerk uit 1904 weer tegen toen ik in de mappen met opgeslagen kadastrale gegevens voor het ‘huizenboek’ aan het snuffelen was en dacht dat is toch wel de moeite om eens leesbaar te maken.

Voor dit soort werkzaamheden werk ik altijd onder Linux en gebruik voor dit soort documenten de volgende software: LibreOffice, Gimp, Scan2pdf, Masterpdf-editor, DigiKam en Pix.

Geertruidenberg, januari 2019

Terry van Erp


De meerderheid heeft nooit gelijk. Nooit! Het is een maatschappelijke leugen waar ik wel tegen moet rebelleren. Wie zijn de mensen die de grootste groep van de bevolking vormen - de intelligente of de domme? Ik denk dat we het erover eens zijn dat het de dommen zijn, ongeacht waar op de wereld, het zijn de domme mensen die ons land besturen en de overgrote meerderheid vormen.