Raadsmeerderheid wil voorstel niet behandelen achter gesloten deuren

Uit Stamboomboek Raamsdonk
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

27 oktober 2021

De Raad besloot eerder, dat de jaarlijkse exploitatielasten van de Schattelijn en de Markt 32-38, inclusief het oude Raadhuis, niet meer op de begroting mogen drukken. Het College begon daarom een procedure om die panden van de hand te doen. Maar uiteraard niet voor een habbekrats. Daarbij hield het twee dingen in het achterhoofd: het nieuwe gebruik van de panden als het kon zo goed als mogelijk passen in de toeristische ambities en in elk geval de Markt verlevendigen. Tweede was dat de Raad had uitgesproken dat het oude Raadhuis, gelet op de historische erfgoedwaarde, liever verhuurd dan verkocht moest worden. Het College nam een externe in de arm en de zoektocht begon.

Besloten

Enkele malen werd de Raad tijdens zijn vergadering in de afgelopen maanden verzocht om achter gesloten deuren bij dit onderwerp stil te staan. Daar is normaal gesproken niets mis mee. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn, als het om bedragen gaat, of als sprake is van andere concurrentiegegevens. Voorwaarde is dan wel, dat voor inhoudelijke behandeling en besluitvorming, steeds de gebruikelijke openbare vergaderingen worden benut.

Inhoudelijk

Het College wilde al in juli dat de Raad, achter gesloten deuren, een voorstel over de panden Markt 32-38 en de Schattelijn inhoudelijk zou behandelen. Dat bleek tegen het zere been van de Raadsmeerderheid. Zaakwethouder Hofkens (Lokaal+) kreeg nul op het rekest. De Raad wilde de gebruikelijke stappen: met normale openbare behandeling en discussie over het voorstel, gevolgd door een normale openbare besluitvorming. De Raad ging wél mee in de door het College opgelegde geheimhouding.

Informeren

Zijn de inwoners erbij betrokken? Ja hoor. Er is een ‘burgerpanel’. Maar je mag je afvragen of dat wel volledig door het College is geïnformeerd. Zo wist men bijvoorbeeld niet, dat er al plannen zijn voor de bouw van een hotel met 140 kamers in de huidige watertoren. Het panel wist ook niet, dat een Raadsmeerderheid eerder een amendement had aangenomen, dat duidelijke de voorkeur uitsprak voor verhuur, in plaats van verkoop van het oude Raadhuis. Kwam informeren het College op dat moment niet goed uit, of is het gewoon vergeten… Weet het panel al, hoe de stand van zaken nu is? “Zoals u kunt begrijpen, speelt dit dossier ook in de gemeenschap,” schrijft het College. Het heeft omwonenden, die uiteraard willen weten wat er met de panden naast ze gebeuren gaat, steeds gewezen op de opgelegde geheimhouding. Initiatiefnemers moesten de plannen nog verder uitwerken.

Weer besloten

Het College riep de Raad nog maar eens achter gesloten deuren bij elkaar over dit onderwerp, aan het slot van de vergadering van 23 september. Het College vond, dat de Raad misschien onvoldoende bij de overwegingen van het College over geheimhouding heeft stilgestaan.

Was dat de echte reden? Het College stelt in dat besloten vergaderdeel voor om een aantal punten van geheimhouding op te heffen. Het vindt de tijd rijp om bepaalde informatie naar buiten te brengen, om zo omwonenden en belanghebbenden te informeren. De op 8 juli opgelegde geheimhouding zou toch gelden tot na het (openbare?) besluit van de Raad over de beslispunten en na het informeren van omwonenden en betrokkenen.

Het College stelt de Raad op 23 september in beslotenheid voor om naar buiten brengen, dat de familie Simonis de winnaar is van de verkoopprocedure van de Schattelijn én van die van de verkoop/verhuur van de Markt-panden. Bij dat voorstel speelt zonder twijfel mee, dat de VOG en Scattando hun plan al openbaar hadden gemaakt, al voordat er sprake was van geheimhouding. “Op het moment dat het belang bij de geheimhouding niet meer opweegt tegen het principe van openbaarheid, dient die geheimhouding te worden opgeheven,” zo staat in het voorstel van 23 september.

Peilen

De Raadsmeerderheid wil dat het Raadhuis (Markt 36) niet verkocht wordt. Het College wil daarom bij de familie Simonis peilen of en zo ja onder welke voorwaarden zij bereid zijn het Raadhuis niet in eigendom te krijgen. De ‘winnaar’ wil in de Schattelijn een theater en een hotel. Ook moet er in de panden Markt 32-38 inclusief het oude Raadhuis een hotel komen.

Hoe verder?

De exploitatielasten van de panden mogen van de Raad niet meer op de begroting drukken. Er komt in december dus een voorstel over verkoop van de Schattelijn en verkoop of verhuur van het Raadhuis en de panden ernaast op de Markt. Dat voorstel wordt behandeld in een normale openbare discussieraad en beslisraad. Dát is de gebruikelijke open en transparante manier van werken.