Museum de Roos ontvangt drie schilderijen uit familiebezit familie Van Son

Uit Stamboomboek Raamsdonk
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Geertruidenberg, 25 mei 2022

Ron Haveman (l) leidt Han van Son rond in Museum de Roos

“Ik heb in mijn bezit drie schilderijen van voorouders die hun verdiensten hebben gehad in de onmiddellijke omgeving van Raamsdonksveer https://wiki-raamsdonk.nl en Geertruidenberg. Het betreft een schilderij van Simon van Son, Heer van Raamsdonk (1691-1752) en Hendrik Stephanus van Son (1693-1768) en diens echtgenote Anna Maria Stipel (1710-1781). Laatstgenoemde was regelmatig werkzaam voor de gemeente Raamsdonk, in het bijzonder als het ging over zaken tussen gemeente en het Juridisch Hof in Den Haag.” Dat stond in een uitgebreide brief die Hendrik (Han) Jan Abraham van Son uit ’s-Gravenhage enige tijd geleden stuurde naar het bestuur van Museum de Roos. Met daarbij de opmerking dat hij deze schilderijen graag wilde schenken aan het museum. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd, waarna op 16 mei de drie schilderijen officieel werden overgedragen aan Ron Haveman, voorzitter van het aan de Markt gevestigde museum.

“We zijn ontzettend blij met deze schenking uit het familiebezit van de familie Van Son,” zegt Ron Haveman. “Het gaat over een belangrijk stuk historie uit de tijd van de gemeente Raamsdonk. We tonen in ons museum vooral veel over de geschiedenis van de stad Geertruidenberg, dus dit een zeer gewenste aanvulling van onze collectie.” Als dank kreeg Han van Son een uitgebreide privé-rondleiding, waarbij de museum-voorzitter zich presenteerde als een zeer kundige gids met een jaloersmakende feitenkennis. Tijdens de rondleiding werd in de onlangs heringerichte kelder wat langer stilgestaan bij daar aanwezige foto van Simon van Son. Het onderschrift maakte duidelijk dat de eigenaar van de Ambachtsheerlijkheid Raamsdonk het voor elkaar had gekregen dat de inundaties rond ‘zijn’ gebied aanzienlijk werden verminderd, ten einde het normale leven te kunnen hervatten zonder schade voor de landbouw. Ook Han van Son bleek een lopende encyclopedie te zijn, zeker als het gaat over de familie Van Son. Hij zegt daarover: “Vanaf mijn achtste jaar werden er bij mij door mijn grootvader, die dezelfde voornamen heeft dan ik, de namen van de familie ingestampt. Ik wilde dat de drie geschilderde portretten op een verantwoorde manier behouden zouden blijven voor het nageslacht. Voor de continuïteit heb ik ze geschonken aan Museum de Roos, aangezien dat in mijn ogen de meest geschikte locatie is. Het schilderij van Simon van Son, olieverf op doek, is in 1735 geschilderd door K. Greenwood, heeft een afmeting van 100x81 cm, met vergulde lijst en wapenschild. De twee andere schilderijen, 107x90 cm in ebbenhouten lijst, zijn ook portretten van olieverf op doek van mr. Hendrik Stephanus van Son en zijn echtgenote Anna Maria Stipel. Ze zijn in 1755 geschilderd door de van oorsprong Antwerpse schilder Hermanus Josephus Serin.”

Over de familie Van Son is heel te vertellen; dat blijkt wel uit de uit tien delen bestaande ‘Geschiedenis van het geslacht Van Son, eertijds geheten Van Broeckhoven’, geschreven door Hendrik Jan Abraham van Son.