Museum De Roos viert 40-jarig bestaan
3 november 2021 GEERTRUIDENBERG – Zaterdag 30 oktober was een dag waarop geschiedenis werd geschreven. Tal van bekende Bergenaren en zelfs een wethouder belandden in het cachot, ofwel een gevangenis voor veelal kortstondige opsluiting. In dit geval was dat op de genoemde zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur. Wat nu het cachot wordt genoemd was vanaf het bouwjaar 1836 een midden in het Staatenbolwerk liggende Kruithuis waarin buskruit werd opgeslagen. Het is in feite een, in militaire termen, bovengrondse bomvrije kelder, en sinds enige tijd een sfeervolle evenementen-locatie. De aanwezigen lieten zich wat graag opsluiten in het gebouw met de één meter dikke gewelven, want de verzorging met drankjes en hapjes was perfect geregeld. Het bleek namelijk te gaan om de viering van het 40-jarig jubileum van Stichting Museum De Roos, voorheen Stichting Stedelijke Oudheidkamer Geertruidenberg én, zoals voorzitter Ron Haveman het verwoordde, het startschot voor vernieuwing van het museum.
Door Jan Hoek
De gasten bestonden voornamelijk uit gastvrouwen- en heren van het aan de Markt gevestigde museum en ‘Vrienden van De Roos’. Zoals bij elke jubileumactiviteit was er ook deze keer een officieel gedeelte. Daarin speelden Cor Heesters en Aat de Witte een belangrijke rol. Voorzitter Ron Haveman zei over eerstgenoemde in zijn toespraak: “(…) Cor Heesters is sinds de oprichting 40 jaar geleden als bestuurslid betrokken bij Museum De Roos, waarvan 36 jaar als voorzitter. We nemen dan wel afscheid van Cor als voorzitter, maar zeker niet als betrokken persoon. Hij blijft meekijken over onze schouders, waarbij zijn mening nog steeds op prijs wordt gesteld. Cor heeft er met tal van bestuursleden en, zeker niet te vergeten, de vele vrijwilligers voor gezorgd dat er in Geertruidenberg een fysieke plek is waar de geschiedenis levend wordt gehouden. Naast de gastvrouwen- en heren, die voor een museum onontbeerlijk zijn, moet ik ook de naam noemen van Peter Span, voormalig WSG-directeur, zonder wiens inzet we wellicht helemaal geen museum in onze vestingstad zouden hebben. Wat Cor Heesters betreft, hij zal voortaan wat meer thuis zijn, want hij heeft altijd onnoemelijk veel vrije tijd gestoken in ‘zijn’ museum.”
Hij zal ook de komende tijd een paar keer niet thuis zijn, want dan zit hij samen met zijn echtgenote in een plaatselijk restaurant. Namens het museum-bestuur overhandigde de voorzitter niet alleen een fraaie ‘Oorkonde van Verdienste’ aan Cor Heesters, maar ook een dinerbon. Ook van de gemeente Geertruidenberg kreeg hij de afscheidnemende voorzitter van wethouder Hofkens een dinerbon.
Educatief filmpje
Vervolgens kreeg De Roos-secretaris Louis Higler het woord. Hij vroeg een zichtbaar verraste penningmeester Aat de Witte naar voren te komen om vervolgens in het zonnetje gezet te worden voor zijn 27 jaar lang functioneren als penningmeester. Higler zei in zijn toespraak onder meer: “Ik zit zelf zo’n vijftien jaar in het bestuur en heb jouw attitude in die periode steeds meer zien veranderen. Naast de financiële zaken ging jij je steeds meer met het dagelijks gebeuren en de toekomst van het museum bemoeien. Als wij als bestuursleden ergens niet uitkwamen, dan kwam jij met een weloverwogen mening, nooit meer dan vier zinnen, en waren wij eruit; het werd aldus uitgevoerd, zodat jij dus al geruime tijd ‘medeplichtig’ bent aan het totale gebeuren van het museum. Wat mij de afgelopen jaren ook opviel was dat het bestuur gemiddeld steeds ouder werd, terwijl jij de cijfertjes steeds kleiner ging schrijven. Daarbij moet ik wel opmerken dat die cijfertjes altijd wel klopten.” Als waardering voor zijn activiteiten kreeg ook Aat de Witte een Oorkonde van Verdienste uitgereikt. Zoals voorzitter Ron Haveman in zijn welkomstwoord al had aangegeven dat niet alleen het 40-jarig bestaan van het museum gevierd zou worden, maar dat het ook het startschot betekende van de vernieuwing van het museum. De geschiedenis van Hollands oudste stad is veelomvattend en daarvoor is het fraaie pand aan de Markt 46 eigenlijk te klein. Het museum wordt heringericht waarbij ook korte filmpjes, touchscreens, interactie en QR-codes een rol zullen gaan spelen. Het eerste educatieve filmpje is al binnen, want wethouder Hofkens overhandigde aan voorzitter Haveman als jubileumcadeau van de gemeente Geertruidenberg een tegoedbon voor een filmpje. Voordat de genodigden het cachot (als vrij mens) verlieten, werd er op een ontspannen manier nog enige tijd nagepraat over het verleden, heden en toekomst van De Roos.
Op 10 juli 1981 werd de Stichting Stedelijke Oudheidkamer Geertruidenberg opgericht, die per 11 juli 2003 officieel werd omgezet naar Stichting Museum de Roos. De tweewekelijkse rubriek van de Oudheidkundige Kring ‘Geertuydenberghe’ gaat volgende week uitgebreid in op de bewoners en gebruikers van het fraaie pand aan de Markt 46, waaronder herbergiers, predikanten, bierbrouwers (m/v), wijnhandelaren, een (inderdaad: Cees Schuller) knopenmaker en Museum De Roos.