Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Zuiderwaterlinie

199 bytes verwijderd, 6 okt 2022 03:48
k
geen bewerkingssamenvatting
Het was overigens een werk van lange adem en werd nooit geheel volgens de plannen voltooid: niet alleen kostte het handenvol geld, maar omdat de Republiek ingevolge het Barrièretraktaat van 1697 ook garnizoenen mocht leggen in vestingsteden in de Zuidelijke Nederlanden, nam het gevoel van urgentie al snel weer af. Onterecht naar het bleek in 1747, toen de Fransen opnieuw binnenvielen en na een belegering van twee maanden Bergen op Zoom innamen en grotendeels verwoestten.
[[File:Kaart1747.jpg &nbsp; <figure class="align-block"> <figcaption> |thumb|center|800px|De vesting Bergen op Zoom in kaart gebracht in opdracht van de Franse Generaal Löwenthal, tijdens het beleg van 1747. (Bron: Anoniem, 1747, Wikimedia Commons)<div class="copyrights">&nbsp;</div> </figcaption> </figure> &nbsp;]]Gedurende de negentiende eeuw raakten het Zuidelijk Frontier en de Zuiderwaterlinie geleidelijk in onbruik en daarmee in de vergetelheid. Bij de vestingwallen, de forten en de schootsvelden kwam begroeiing op, de grachten verlandden. 
Sinds enige tijd is dit erfgoed herontdekt als inspiratiebron voor landinrichting, waterbeheer en toerisme. Door herstelwerk komen de linies en forten weer tot leven en kunnen zij hun verhaal weer vertellen.
Zoals het [https://www.brabantserfgoed.nl/page/5933/fort-de-roovere fort De Roovere], onderdeel van de linie tussen Bergen op Zoom en Steenbergen. De metershoge aarden wallen van deze schans zijn enkele jaren geleden blootgelegd en hersteld, de gracht is uitgegraven en er is een historisch niet verantwoorde, maar wel buitengewoon spectaculaire brug aangelegd waarmee men met droge voeten het water van de gracht kan doorsteken. &nbsp; '''Bronnen''' [http://www.worldcat.org/oclc/890371540 Van Oudheusden, J., ''Erfgoed van de Brabanders. Verleden met een toekomst'', ‘s-Hertogenbosch, 2014.]
&nbsp;
'''Bronnen: '''Van Oudheusden, J., ''Erfgoed van de Brabanders. Verleden met een toekomst'', ‘s-Hertogenbosch, 2014. (Dit artikel is een bewerking van een tekst uit J. van Oudheusden, ''Erfgoed van de Brabanders. Verleden met een toekomst'', ‘s-Hertogenbosch, 2014, 142.)

Navigatiemenu