Brouwerij De Wereld

Uit Stamboomboek Raamsdonk
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BrouwerijDeWereld-01.jpg

Deze aan de Korte Broekstraat gevestigde brouwerij was sinds de tweede helft van de 17e eeuw actief.

Eigenaar was de familie De Bont. Brouwersdochter Maria nam de brouwerij in 1915, samen met haar echtgenoot Arnoldus van Iersel, over. Als Maria de Bont overlijdt neemt haar zoon Ad van Iersel de zaken waar. Hij is echter ook burgemeester van Noordwijkerhout en stelt daarom Toon Vissers aan als bedrijfsleider.

De brouwerij beschikte over een op kolengestookte ketel van zeventig hectoliter. Voor één brouwsel gebruikte men 24 zakken gerst van 50 kilo. De gist kwam uit Breda of Rotterdam en de hop uit Duitsland en/of Tsjechoslowakije. Een belangrijk onderdeel van het brouwproces is water. Aanvankelijk kwam dat uit de nabijgelegen rivier de Donge, maar dat begon problemen op te leveren toen aan de bovenstroom gelegen leerlooierijen in Dongen de rivier zo vervuilden dat het Donge-water onbruikbaar was geworden. Dat probleem werd opgelost door een eigen waterput te graven; een pittige klus, want goed water werd pas op een diepte van 72 meter gevonden.

Onder de hele brouwerij waren kelders, die zelfs tot onder de straat doorliepen. In de kelders lagen de vaten in rekken opgeslagen, zodat het bier de vereiste drie maanden kon rijpen. Aangezien er nagisting in het vat plaatsvond, werden deze niet afgesloten. Daarom waren de kelders verboden gebied voor vrouwen, want als ze ongesteld waren dan zou het bier, althans volgens de brouwer, neerslaan.

De namen van de bieren van de Raamsdonkse Brouwerij De Wereld, waren: Pilsener, Münchener, Dortmunder, en Extra Gerste (3½%).

In 1948 sloot de brouwerij de deuren en gingen de rechten naar brouwerij d’Oranjeboom in Rotterdam. Die brouwden in de jaren vijftig het van De Wereld afkomstige ‘Piraten Beer’ als exportmerk.