Bas Zijlmans ontvangt eerste exemplaar Groot Bergs Namenboek
Geertruidenberg, 1 juni 2022
Regelmatig staat Bas Zijlmans in het nieuws en nagenoeg altijd heeft dat te maken met de geschiedenis van zijn geboortestad Geertruidenberg. Van jongs af heeft hij grote belangstelling voor historie van zijn woonomgeving. Zo beloofde hij al op 12-jarige leeftijd zijn toenmalige hoofdonderwijzer ooit de locatie van het verdwenen kasteel van Geertruidenberg te zullen ontdekken. Het voorpagina-artikel van De Langstraat van vorige week maakt duidelijk dat hij die belofte heeft ingelost. Hij heeft meer dan 150 historische artikelen over de geschiedenis van Geertruidenberg op zijn naam staan en is daarnaast auteur van bijna 30 boeken over hetzelfde onderwerp. Decennialang schreef stadshistoricus Bas vellen vol met namen van onder andere hofsteden en boerenhoeven, bruggen en pontveren, huis- en bedrijfsnamen, militaire gebouwen, kerken, kloosters, polders (gebiedsnamen), stadspoorten en straat-, buurt- en veldnamen. Die aantekeningen schonk hij enige tijd geleden aan de Oudheidkundige Kring ‘Geertruydenberghe’ (OKG), die vervolgens besloot het ruim 300 pagina’s tellend ‘Groot Bergs Namenboek’ uit te geven. Een uniek naslagwerk voor eenieder met belangstelling in de geschiedenis in het algemeen en van zijn/haar eigen leefomgeving in het bijzonder.
Tijdens de onlangs gehouden ledenvergadering werd het eerste exemplaar door OKG-voorzitter Jan van Gils uitgereikt aan Bas Zijlmans. Van Gils bedankte de stadshistoricus voor de door hem geschonken aantekeningen en roemde daarbij zijn vele activiteiten op het gebied van de lokale en regionale historie. Bas Zijlmans is oprichter van de OKG, waarvan hij eerder benoemd is tot erevoorzitter, was voorzitter van de Archeologische Werkgroep Geertruidenberg en schreef onnoemlijk veel artikelen voor ‘De Dongebode’, de driemaandelijkse uitgave van de OKG. De vormgeving van het ‘namenboek’ lag in de vertrouwde handen van Ans Spee, die dat werk ook al heel lang doet voor De Dongebode. Daarnaast in Bas initiatiefnemer/mede-heroprichter van de Stedelijke Oudheidkamer (tegenwoordig museum De Roos) en medeoprichter van de ‘Stadsgidsen van Geertruidenberg’. Al die activiteiten zorgden ervoor dat hij ereburger van de gemeente Geertruidenberg is en drager van de erespeld van Brabants Heem.
Op zijn beurt bedankte de auteur het bestuur van de Oudheidkundige Kring. Hij is, gezien het feit dat hij in oktober 87 jaar wordt, bezig met het opruimen van zijn archief. Daarbij kwam hij de vele vellen aantekeningen tegen, die uiteindelijk hebben geleid tot het boek. ‘Het Groot Bergs Namenboek’ is het resultaat van het opsporen van toponiemen. De gegevens zijn, zo vertelde Bas Zijlmans, ontleend aan archieven, literatuur, topografie, kaarten en orale geschiedenis. Het onderzoeksgebied beslaat de stadsvrijheid van Geertruidenberg, de voormalige ambachtsheerlijkheden Standhazen en Drimmelen en het dorp Made. In sommige gevallen zijn ook benamingen opgenomen die buiten het gebied vallen, te weten: rondom het Karthuizerklooster van Geertruidenberg, Steelhoven en Den Hout.
Voor de stad Geertruidenberg zijn de tot op heden bekende oude benamingen opgenomen, evenals een groot aantal recente benamingen (ná 1900). Er is gestreefd om zoveel mogelijk de oudste en jongste benamingen vast te leggen. Het boek is verkrijgbaar op de maandagavonden in de voormalige officierswoning in De Schattelijn. Het boek kan ook digitaal besteld worden via info@oudheidkundige-kring-geertruidenberg.nl