Raadhuis

Uit Stamboomboek Raamsdonk
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 27 mrt 2022 om 21:40
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In 1722 werden in Raamsdonk-dorp plannen gesmeed om een raadhuis te bouwen.

Raadhuis Raamsdonk.jpg

Het raadhuis (± 1760-1780) stond op de kruising van, nu, de Molenstraat en de Raadhuisstraat.  De architect was Philip Schonck (1735-1807) en het was een rechthoekig bakstenen gebouw met een bordes en een open torentje op het midden van het wolfdak; de treden en balustrade der stoep, alsook de omlijstingen der vensters en der deur, deze bekroond door een gebogen fronton, waarop een door wapenschilden geflankeerd Justitia-beeld, zijn van hardsteen. In het torentje een klok, gegoten door Petit en Fritsen, zonder jaartal.
In het raadhuis werden bewaard een eiken bolpoottafel en een ijzeren kist, beschilderd met bloemen en landschappen (beide Louis XVIII).

Guilliam Carrier maakte tussen 1765 en 1777 voor dit gebouw beeldhouwwerken. Het beeld van Vrouwe Justitia hangt sinds de nieuwbouw in 1992 tegen de gevel van het gemeentehuis in Raamsdonksveer en de wapens van de familie Van Son en van de gemeente Raamsdonk zijn tegenwoordig te zien in een muur op de kruising van de Schansstraat en de Stationstraat in Raamsdonk.

Het raadhuis heeft tot 1929 als raadhuis dienst gedaan.
Op 17 mei 1944 breekt er brand uit in het “raadhuis”, dit komt door het stoken van zogenaamde “dennen-mutserds” dit zijn takkenbossen van dennenhout. De op dat moment is het raadhuis wonende NSB gemeenteveldwachter Hendrik Meyer, kan als de schuldige worden aangewezen voor het verlies van dit mooie historische pand. In die periode was hier ook de landbouwschool gevestigd, waar deze na de brand is voortgezet is onduidelijk.

In 1822 zou Raamsdonk uiteindelijk als gemeente zijn definitieve grenzen krijgen, om echter in 1997 bij Geertruidenberg te worden gevoegd.