Th. Heere

Uit Stamboomboek Raamsdonk
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 29 sep 2020 om 19:59 (Nieuwe pagina aangemaakt met '<header> = Th. Heere = </header> Burgemeester van Raamsdonk geboren op 4 augustus 1800 te Raamsdonk, overleden op 2 december 1869 te Raamsdonk. Eigenaar van de...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

<header>

Th. Heere[bewerken]

</header>


Burgemeester van Raamsdonk geboren op 4 augustus 1800 te Raamsdonk, overleden op 2 december 1869 te Raamsdonk.

Eigenaar van de suikerfabriek aan de Statendam te Oosterhout, deze firma ‘Heere & Co’ werd in 1867 opgericht. De bieten werden aangevoerd aan de Statendam. De fabriek stond aan de Statendam (tegenwoordig centraleweg 52) te Geertruidenberg, maar de heer Th. Heere, burgemeester en grondeigenaar in Raamsdonk, was de belangrijkste vennoot. De fabriek bood in de winter werkgelegenheid aan honderden mensen.

https://raamsdonkshistorie.nl/wp-content/uploads/2013/12/heere.th_.1800-1869a-196x300.jpg https://raamsdonkshistorie.nl/wp-content/uploads/2013/12/heere.th_.1800-1869v-193x300.jpg

Op 4 februari 1867 werd de Beetwortelsuikerfabriek Heere & Co te Geertruidenberg als commanditaire vennootschap opgericht. De besturende vennoten waren Th. Heere (burgemeester van Raamsdonk en grondeigenaar) en J.A. de Ram (lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant). In oktober 1903 werd de commanditaire vennootschap omgezet in de N.V. Beetwortelsuikerfabriek Statendam. *  In 1916 ging de Statendam een combinatie aan met de Zuid-Hollandsche Beetwortelsuikerfabriek onder de nieuwe naam N.V. Beetwortelsuikerfabriek v/h Heere & Co te Oosterhout met als hoofddoel het produceren van suiker en de handel in de daartoe benodigde grondstoffen; een en ander zowel afzonderlijk als in combinatie met anderen. Statutair mocht deze firma zich bovendien bezighouden met het oprichten van, of deelnemen in, ondernemingen die op één of andere manier aan de suikerfabricage gelieerd zouden zijn. * 

In 1919 werd de N.V. opgenomen in de exploitatie van de in dat jaar opgerichte Centrale Suiker Maatschappij (CSM) te Amsterdam. Dit hield in dat de N.V. haar fabriek met toebehoren aan de CSM verhuurde en de gehele exploitatie voor rekening van de CSM geschiedde. De aandelen waren in handen van de Zuid-Hollandsche Beetwortelsuikerfabriek te Oud-Beierland (meerderheidsbelang) en de CSM. In juni 1931 werd de fabriek gesloten. Het bedrijf werd toen vermoedelijk als bureau voor bieten en pulpzaken voortgezet.

Op 23 februari 1938 vond de publieke verkoop plaats van het fabriekscomplex met eigen havens van de voormalige suikerfabriek Statendam. Een deel van het terrein en de voormalige directeurswoning werden door CSM teruggekocht. Op 29 april 1938 werd tijdens een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders de N.V. Beetwortelsuikerfabriek v/h Heere & Co geliquideerd. *  De vergadering wees de CSM aan als beheerder van het archief van de ontbonden vennootschap. Het bedrijf werd op die datum overgenomen en voortgezet door de CSM als bureau voor bieten en pulpzaken onder de naam N.V. Centrale Suikermaatschappij Kantoor Statendam te Geertruidenberg.