Aanbellen bij: Kerkstraat 1

Uit Stamboomboek Raamsdonk
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 24 nov 2019 om 18:59 (Nieuwe pagina aangemaakt met '=== Kerkstraat 1 === Achter elke voordeur in Raamsdonk gaat een verhaal schuil. Sommige verhalen zijn al eeuwenoud. Soms zijn ze opgetekend. Soms kennen de bewoners...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kerkstraat 1[bewerken]

Achter elke voordeur in Raamsdonk gaat een verhaal schuil. Sommige verhalen zijn al eeuwenoud. Soms zijn ze opgetekend. Soms kennen de bewoners de geschiedenis alleen van horen zeggen. Kerkstraat 1 is zo’n typisch pand. De huidige bewoners Jan Leeman en Corry Leemans Niessen runnen er een kledingwinkel welke al ruim 75 jaar een aanwinst voor ons dorp is. De redacteur van Stichting Raamsdonks Historie belde aan voor hun (levens)verhaal. Of beter gezegd: hij liep de winkel in, meestal is het op het dorp achterom, maar dit pand heeft geen achterom. Deze woning en winkel is dus al van voor de oorlog in het bezit van de familie Niessen. Vader Kobus, geboren als Cornelis Jacobus Niessen op 19 mei 1905 te Zevenbergen, trouwde op 15 mei 1933 te Raamsdonk met Jaanske van Strien, geboren als Johanna Jacob van Strien op 30 november 1901 D116 te Raamsdonk. Jaanske dochter van Adrianus van Strien en Adriana Broekmans begon in de jaren ‘30 een winkel in manufacturen welke nu ruim driekwart eeuw later nog steeds bestaat. Kobus en Jaanske kregen 3 kinderen waarvan de eerste Godefridus Adrianus Jacobus *5 januari 1935 † 10 februari 1935 al na een maand is overleden. De tweede was Frits, geboren als Godefridus Adrianus Quirinus op 16 september 1936 te Raamsdonk.

Loopbaan[bewerken]

Frits als bekende Raamsdonker willen we graag zijn eigen verhaal nog eens laten vertellen maar een kleine uitweiding is hier wel toegestaan. Hij was als Kamerlid woordvoerder binnenlands bestuur, cultuur en onderwijs namens de PvdA. Frits Niessen werd gezien als een invloedrijk Kamerlid, onder andere bij benoemingen van burgemeesters. Frits volgde een opleiding aan de Katholieke Leergangen in Tilburg. Hiervoor volgde hij een opleiding aan de Katholieke Pedagogische Academie te Dongen. Na deze opleidingen werkte hij als onderwijzer op een lagere school in Raamsdonksveer. Dit deed hij vijf jaar. Zijn carrière in het onderwijs vervolgde hij als docent Nederlands aan de katholieke academie waar hij in zijn eigen studiejaren een opleiding had gevolgd. Hier werkte hij zeventien jaar, in een periode van 1963 tot 1980. Naast dit werk was hij hoofdredactielid van vele tijdschriften en kranten, waaronder Ons Erfdeel. Ook was hij voorzitter van diverse bedrijven, waaronder Het Zuidelijke Toneel, een groot Nederlands theatergezelschap en de Openbare Bibliotheek te Raamsdonk. Op 7 oktober 1977 maakte Frits zijn politiek debuut in de Tweede Kamer. Hij was Kamerlid van 1977 tot 1994. Frits was lid van het fractiebestuur van de PvdA in de Tweede Kamer omstreeks juni 1986 en ook nog in 1989. Hij hield zich in de Kamer vooral bezig met onderwijs, cultuur en binnenlandse zaken.

Derde generatie[bewerken]

De derde is Corry die nu al ruim 50 jaar werkzaam is in de winkel en in dit pand is geboren als Cornelia Adriana Maria Niessen op 7 juli 1939. Enige maanden voor haar geboorte is haar vader Kobus op 34 jarige leeftijd al overleden op 22 mei 1939 te Raamsdonk. Jaanske stond er nu alleen voor en moest de kost verdienen met de winkel en de kinderen groot brengen. Jaanske overleed zelf op haar verjaardag op 30 november 1975 te Breda, precies 74 jaar oud. Dochter Corry is elke dag druk in de weer, de winkel is haar lust en haar leven, ze gaat dan ook steevast elke week op maandag naar Amsterdam om de laatste mode in te kopen. En ook die dagen zijn niet altijd een pretje, om 6 uur uit de veren om aan te sluiten in de file en bij thuiskomst weer direct alles in de etalage en natuurlijk de juiste prijs erop. Eind jaren ‘60 is Corry getrouwd met automonteur Jan Leemans en kreeg 2 kinderen namelijk zoon Ronald en dochter ....... Enz. enz.