Kom maar achterom

Uit Stamboomboek Raamsdonk
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 27 nov 2019 om 05:48
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Genieten van Brabantse Gastvrijheid.!!![bewerken]

Goe-bezig-01.png
"Kom Maar achterom", zeggen we in Brabant, zo heet het. En waar ze dat niet meer zijn, daar zouden ze willen dat ze het nog waren.
[bewerken]

Je zou zeggen dat de voordeur van een huis belangrijk is. Hij is tenslotte de toegang tot je woning. De voordeur is vaak ook mooi om te zien, in ieder geval mooier dan de achterdeur. Toch wordt die achterdeur, zeker op het platteland, veel vaker gebruikt. Zo vertelde een vriendin die haar ouderlijk huis aan het leegruimen was, dat ze zich realiseerde dat ze vroeger nooit een voordeursleutel van het huis had gehad (een achterdeursleutel trouwens ook niet, want die lag altijd ‘op het balkje’). Ze kon zich sowieso niet heugen dat ze ooit door de voordeur naar binnen was gegaan. De voordeur was voor de rijdende winkel en de collectes.

Mijn oma en moeder riepen altijd als wij het toch eens probeerden om via de voordeur te komen "achterom ist kermus"

In deze serie is het de bedoeling dat onze vrijwilligers bij oud Raamsdonkers op de koffie gaan en ze "de oren van de kop vragen", om zo een mooie verhalenserie te krijgen aangevuld met foto's, krantknipsels en dergelijke. Al deze data koppelen we dan aan het op dit moment bewoonde huis en de huizen waar men eventueel voorheen heeft gewoond. De vragen kunnen over van alles en nog wat gaan, maar vooral om mee te beginnen, de buurt en de buren, verenigingen, sportclubs, bijzondere gebeurtenissen en dergelijke. Alles geheel vrij naar het eigen inzicht van de vrijwilliger, en de geïnterviewde natuurlijk, het kan zomaar gebeuren dat ze beginnen te vertellen en niet meer stoppen.....

Hieronder een kort voorbeeldje als opzet.

Aanbellen_bij:_Kerkstraat_1