Categorie: WOII
Bewerkt door: Colani
Aantal pagina's: 112
ISBN: 9789075703481
Bibliotheek: Terry van Erp
Location: Raamsdonk
Jaar: 2005

Hits: 603

  / 0
SlechtGoed 

Review

Geschreven door Raamsdonks Historie

In 'Kijk op het Veers verleden 2' neemt stichting Veers Erfgoed u mee naar de laatste maanden van de oorlog in 1944 en 1945 in de gemeente Raamsdonk.
In het tweede deel 'Bevrijd, maar niet vrij...' kijken we met de verhalen van ooggetuigen en uniek fotomateriaal terug naar wat er is gebeurd in de dorpskernen Raamsdonk en Raamsdonksveer.

In dit boek volgen een aantal verhalen van inwoners van de voormalige gemeente Raamsdonk die de oorlog aan den lijve hebben meegemaakt. Zestig jaar na de bevrijding vertellen ze, vaak tot in detail, hun belevenissen van met name de periode van 30 oktober 1944 tot 5 mei 1945. Maar ook het begin van de tweede wereldoorlog, dwangarbeid in Duitsland en de festiviteiten op 31 augustus 1945 worden niet vergeten. De samenstellers van dit boek (Stichting Veers Erfgoed en auteur Jan Hoek) hadden niet de intentie om een compleet beeld van de oorlogsperiode in de gemeente Raamsdonk te schetsen; daarvoor is de beschikbare ruimte te beperkt en is er in de gemeente teveel gebeurd. Maar zestig jaar bevrijding is wel een passende gelegenheid om nog even terug te gaan naar een 'kijk op het Veers en Raamsdonks verleden'.


 In 2005 verscheen deel twee uit de serie ‘Kijk op het Veers verleden’, ‘Bevrijd, maar niet vrij…’. In dit boek staan interessante zaken over de oorlogsperiode en over de bevrijding in de gemeente Raamsdonk. Het maakt duidelijk hoe de inwoners van Raamsdonk en Raamsdonksveer de periode ’40-’45 beleefd hebben. Het 144 pagina’s tellende boek omvat tientallen persoonlijke verhalen van inwoners die de oorlogsperiode bewust hebben meegemaakt. Belangrijke gebeurtenissen als de tankslag bij de Lambertuskerk in Raamsdonk of het springen van de toren van Onze Lieve Vrouw Hemelvaartkerk in Raamsdonksveer staan veel geïnterviewden op het netvlies gebrand. Naast verhalen zijn er in het boek zo’n 80 foto’s gepubliceerd uit de oorlogs- en bevrijdingsperiode. Daarnaast komt de bevrijdingsoptocht van 31 augustus 1945 door Raamsdonk en Raamsdonksveer met tientallen foto’s uitgebreid in beeld.

Datum toegevoegd: