Hoe schrijf ik geschiedenis?
handleiding voor het schrijven van een familie- of streekgeschiedenis
- Categorie: Wenslijst - Algemeen
- Bewerkt door: Colani
- Aantal pagina's: 160
- ISBN: 9789040090356
- Bibliotheek: Terry van Erp
- Location: Wenslijst
- Jaar: 2004
Hits: 446
Review
Hoe schrijf ik geschiedenis? 1e druk is een boek van Janwillem van de Wetering uitgegeven bij Uitgeverij Wbooks. 23,3 x 17,2 x 1,5 cm
'Hoe maak ik daar in hemelsnaam een goed verhaal van?' Dat is een veel voorkomende verzuchting van onderzoekers van een familie- of streekgeschiedenis. Tijdens vele bezoeken aan archieven en bibliotheken is vaak heel wat historisch materiaal verzameld. Dat komt echter pas echt tot leven als u erin slaagt de geschiedenis van uw familie, uw geboorteplaats of een historische gebeurtenis op een prettig leesbare manier op te schrijven.
In dit boek Hoe schrijf ik geschiedenis? Handleiding voor het schrijven van een familie- of streekgeschiedenis wordt uitgelegd hoe er orde aangebracht kan worden in de veelheid aan gegevens die u hebt verzameld. U leert hoe u een verhaallijn kunt uitstippelen en hoe de soms droge informatie omgezet kan worden in een aantrekkelijk geheel voor de lezers van uw tekst. De omvang van uw verhaal bepaalt u uiteraard zelf: een kort artikel voor bijvoorbeeld een historisch tijdschrift of een uitvoerige verhandeling voor een boek over uw familie of over de historie van een stad of streek.
Dit relevante boek bevat hoogst nuttige aanwijzingen voor auteurs en zij die het worden willen. Volgens de titel richt het zich vooral tot de schrijvers van familie- of streekgeschiedenis, maar de doelgroep kan veel ruimer worden gezien. De auteur veronderstelt het verzamelen van de genealogische gegevens als bekend. Hij richt zich vooral op de vraag: wat doen we daarmee? Dan volgt een complete handleiding. Aan de orde komen de keuze van hoofd- en deelonderwerp, mensen en gebeurtenissen, publicatievorm en lezerskring, de schrijfplanning. De auteurs moeten denken aan de voorkennis van hun lezers, hun belangstelling, de historische achtergrond van hun verhaal, het streek- en tijdeigene en de duiding van het verleden. Uitvoerig wordt ingegaan op de schrijfstijl - met voorbeelden van veelgelezen auteurs - , illustrering, lay-out, noten, woordgebruik en bronvermeldingen. Ook voor studenten, middelbare scholieren en menig journalist is dit een welkom naslagwerk met functionele zwart-witillustraties. Kleine, maar scherpe druk. In deze herdruk is het hoofdstuk over informatiebronnen geheel herzien, evenals het deel over historische perioden; de literatuurlijst is geactualiseerd.